Najlepsza dieta dla seniorów

dieta dla seniora

Stosowanie prawidłowej diety to wyzwanie niezależnie od wieku. Na każdym etapie życia nasz organizm ma nieco inne potrzeby, co powinno być widoczne w naszym sposobie odżywiania. A jakie potrzeby mają osoby starsze wiekiem? Jaka jest najlepsza dieta dla seniorów? Na co zwracać uwagę komponując posiłki dla naszych kochanych rodziców lub dziadków?

Dietetyczne problemy związane z wiekiem

Starzenie się wiele zmienia w zakresie potrzeb odżywczych naszego organizmu. Po pierwsze, zmniejsza się zapotrzebowanie na energię i tempo przemiany materii. W związku z tym nie ma już potrzeby przyjmowania tak dużo jedzenia, jak w młodości. I to jest bardzo ważne, bo okazuje się, że dużo łatwiej przekroczyć swoje zapotrzebowanie na kalorie, jedząc na przykład słodycze. Po drugie, organizm ma coraz więcej problemów z produkcją niektórych składników. Chociaż więc seniorzy nadal potrzebują tych samych składników odżywczych, co ludzie młodzi, to jednak zmieniają się proporcje. Jednych potrzebują teraz więcej niż kiedyś, innych mniej. Po trzecie, starsze osoby dość często tracą apetyt i nie jedzą odpowiednio dużo, żeby uzupełnić niedobory. Czasem dochodzi nawet do niedożywienia, które prowadzi do różnych fatalnych konsekwencji, o czym pisaliśmy już w innym artykule. Niekiedy starszym osobom, które mieszkają samotnie, po prostu nie chce się codziennie przygotowywać posiłków tylko dla siebie, przez co zaczynają zjadać cokolwiek. Następstwem znowu mogą być poważne niedobory i to nawet przy zbyt wysokiej tuszy.

Jak w takim razie powinna wyglądać dieta seniora? Jakie składniki powinna uwzględniać? Właśnie na tym zagadnieniu się teraz skupimy.

Dieta dla seniorów – składniki odżywcze

Dla starszych osób podstawowym źródłem energii powinny być węglowodany, które mają pokrywać 50-60 procent dziennego zapotrzebowania na kalorie. Oczywiście najkorzystniejsze będą węglowodany złożone, bogate w błonnik i minerały. Kolejne 30 procent energii ma pochodzić z tłuszczu. Kwasy tłuszczowe nasycone mogą stanowić maksymalnie 10 procent energii, za to warto pamiętać o komponowanie w posiłkach różnych źródeł kwasów tłuszczowych Omega-3 (tłuste ryby, jaja, siemię lniane, orzechy). Seniorzy mają najmniejsze zapotrzebowanie na białko, którego zalecane dzienne spożycie ustalono na poziomie 45-81 g dla mężczyzn oraz 41-72 g dla kobiet. Ogromnie ważne jest też dbanie o odpowiednią ilość błonnika – od 20 do 40 g. Starsze osoby często zażywają mniej ruchu niż młode, a do tego mają wolniejszy metabolizm, więc żeby uniknąć problemu zaparć, konieczne jest pamiętanie o błonniku.

Płyny w diecie osób starszych

Niestety wiele starszych osób cierpi nie tylko z powodu niedożywienia, ale też odwodnienia. Właśnie dlatego bardzo ważne jest, by dużo piły. Normy żywienia przewidują dla kobiet 2700 ml wody , a dla mężczyzn 3700 ml wody dziennie. Te liczby obejmują też wodę zawartą w pokarmach i napojach.

Witaminy i minerały

Jedzenie dużej ilości warzyw, zbóż oraz zdrowych tłuszczy i białka z pewnością przyczyni się do poprawy zdrowia i samopoczucia starszych osób. Niekiedy jednak trudno w pełni zaspokoić zapotrzebowanie organizmu we wszystkie niezbędne mu witaminy i minerały. Te szczególnie ważne w starszym wieku to:

  • Witaminy: A, C, D, B6, B12, kwas foliowy
  • Minerały: wapń, magnez, żelazo, cynk, jod.

Komponując posiłki, seniorzy powinni sięgać po produkty bogate w wyżej wspomniane witaminy i minerały. Na szczęście jest ich wiele, więc nie jest trudno przyrządzić z nich różnorodne i smaczne posiłki.

Share:

You may also like

Dodaj komentarz